Kwaliteitscontrole
Waarom een blowerdoortest?
Een blowerdoortest is een betrouwbare manier om de luchtdichtheid van een gebouw te meten. Deze test maakt onzichtbare luchtlekken zichtbaar, helpt bij het voldoen aan de BENG-eisen en draagt bij aan een energiezuinige en comfortabele woning of utiliteitsbouw
Een goed uitgevoerde blowerdoortest:
-
Spoort luchtlekken op die energieverlies veroorzaken
-
Helpt bij het behalen van de luchtdichtheidsklasse & QV10-waarde volgens het Bouwbesluit
-
Voorkomt tochtklachten, vochtproblemen en warmtelekken
-
Is verplicht bij bepaalde BENG-berekeningen
Zeker bij nieuwbouwprojecten of grootschalige renovatie is de blowerdoortest onmisbaar als kwaliteitscontrole.
Blowerdoortest voor Bedrijfspand
-
Luchtdichtheidsmeting
-
Professioneel advies
-
Binnen 5 werkdagen resultaat
Blowerdoortest voor
Woning
-
Luchtdichtheidsmeting
-
Professioneel advies
-
Binnen 5 werkdagen resultaat
Partner
worden?
-
Betrouwbare Samenwerking
-
Grote projecten
-
Kennis en Expertise
Jouw partner
Hoe werkt een blowerdoortest precies?
Bij een blowerdoortest plaatsen we een ventilator (de blowerdoor) in een deuropening van het gebouw. Deze ventilator creëert een drukverschil, waardoor luchtlekken zichtbaar worden via rook, thermografie of gevoel. Onze meetapparatuur registreert nauwkeurig hoeveel lucht er onbedoeld het gebouw binnenkomt of ontsnapt. Na afronding van deze test maken we een compleet rapport met de resultaten en adviezen.
Wat we voor je kunnen doen
Blowerdoortest
Thermografisch onderzoek
Energielabel
Onze werkwijze
Wij gaan verder dan de gebruikelijke Blowerdoortest en streven naar actieve betrokkenheid bij luchtdicht bouwen. Onze missie is de bevordering van luchtdichtheid in Nederland en dit is de kern van onze aanpak. We onderscheiden ons door onze nauwgezette meetmethoden en grondige benadering.
Indien de resultaten niet aan de verwachtingen voldoen, bieden wij altijd een helder lekverslag met concrete aanbevelingen voor verbetering. Op deze manier zorgen we ervoor dat je nooit dezelfde fouten hoeft te herhalen. In de volgende video delen we graag onze werkwijze bij Blowertest, zodat u een beter inzicht krijgt in onze aanpak.
Bouwbesluit
Wanneer is een blowerdoortest verplicht?
In veel gevallen is een blowerdoortest noodzakelijk om aan te tonen dat een gebouw voldoet aan de berekende QV10-waarde. Zonder deze meting kan de EPC of BENG-berekening niet onderbouwd worden.
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat wij samen de beste oplossing kunnen vinden voor uw woning.
info@blowertest.nl
Telefoon
+31 6 29 89 39 76
Adres
Klompenmaker 25, Staphorst
Laat hier uw gegevens achter
Wat kun je met een blowerdoortest?
De BlowerDoortest, ook wel bekend als de opblaasproef of luchtdichtheidsmeting, is een veelzijdige tool met diverse toepassingen. In Nederland wordt het frequent gebruikt om te verifiëren of aan de Qv10-eis, zoals vastgesteld in het Bouwbesluit of de omgevingsvergunning, wordt voldaan. Deze test dient als een essentiële bouwcontrole. Bovendien wordt het steeds vaker ingezet om te bevestigen dat aan de BENG-eisen wordt voldaan. Daarnaast kan het optimaliseren van de testresultaten zelfs leiden tot een verbeterd energielabel. Daarnaast wordt de Blowerdoortest vaak ingezet in de praktijk om inzicht te krijgen in energieverliezen en het verbeteren van het leefcomfort.
BENG eisen
BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouw) zijn de norm geworden in duurzaam bouwen. De BlowerDoortest, die de luchtdichtheid meet, is een gangbaar hulpmiddel om deze normen te handhaven. Wat opvalt, is dat de gemeten waarden vaak de gestelde eisen overtreffen, wat aangeeft dat de bouwindustrie grote vooruitgang boekt in energie-efficiëntie. Toch hoeven niet alle gebouwen individueel te worden getest. Volgens de ISSO 82-1 is het voldoende om minstens 10% van elk woningtype in een project op dezelfde locatie te testen, waardoor kostenefficiënte naleving van BENG-eisen mogelijk wordt.
De QV10 eis
De QV10 verwijst naar het lekdebiet, oftewel het luchtverlies, dat door openingen en kieren in het gebouw stroomt, uitgedrukt in liters per seconde bij een drukverschil van 10 pascal. In Nederland zijn verschillende luchtdichtheidsklassen gedefinieerd, namelijk Basis, Goed en Uitstekend. Voor de Basis klasse moet de Qv10 tussen 1,0 en 0,6 liggen. Een Goede luchtdichtheid varieert tussen 0,6 en 0,4, terwijl Uitstekende luchtdichtheid 0,15 of lager vereist.
Controle EPC berekening
Onze BlowerDoortestapparatuur biedt een objectieve controle om te verifiëren of een gebouw voldoet aan de QV10-waarde zoals berekend in de EPC- of BENG-berekeningen. Als dit niet het geval is, betekent dit dat het bouwbedrijf niet aan de eisen van de omgevingsvergunning heeft voldaan. Dit houdt in dat zij de luchtdichtheid van het pand moeten verbeteren totdat een volgende luchtdichtheidsmeting aantoont dat wel aan de norm wordt voldaan.
Om te voorkomen dat u eigenaar wordt van een huis met onaangename tochtproblemen en een torenhoge energierekening, is het daarom verstandig om bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning altijd een luchtdichtheidsmeting te laten uitvoeren door een onafhankelijke specialist. Hiermee waarborgt u niet alleen uw comfort, maar ook uw energiezuinigheid en naleving van bouwnormen.